Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Lokal sockerkamp i Gävleborg

Sockerkampen.

Så skulle man kunna kalla den kamp som pågår för att få människor att äta mindre socker. Ett problem, som efter att Världshälsoorganisationen WHO slog larm för något år sedan, är både globalt, nationellt och lokalt.

Nu arbetar aktörer som Folktandvården Gävleborg, barnhälsovården och skolan tillsammans på ett lokalt plan för att sänka sockerkonsumtionen bland barn och unga i Gävleborg.

Annette West, chef för Folkhälsofunktionen hos Folktandvården Gävleborg, berättar:
- Eftersom den totala sockerkonsumtionen behöver minska på grund av sambandet även med andra sjukdomar är vi glada för att vi bland annat har möjlighet att samverka med regionens barnhälsovård och skolsköterskor för en minskad sockerkonsumtion.

Ett exempel: på en hälsodag på Björkbergs skola i Hudiksvall 26 oktober finns två representanter från Folktandvården på plats. Nu känns det självklart. Tidigare var det inte så.

Annette West, som varit tandläkare länge, konstaterar:
- Tandvårdens medarbetare har så länge vi kan minnas talat för regelbundna måltider, hälsosamma huvud- och mellanmål samt lördagsgodis.

När nu WHO pekat på att riskfaktorerna för karies är samma som för fetma och en rad följdsjukdomar samarbetar olika aktörer för att det ska vara lättare att göra hälsosamma val i grund- och gymnasieskolor.

Annette West:
- Det diskuteras sockerskatt och även andra politiska insatser. Men viktigt är att vi lokalt redan nu ser problemen, tar tag i dem och arbetar tillsammans.


Kontakt
Annette West, utvecklingschef Folkhälsofunktionen 070-628 34 36.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.