Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Lex Maria anmälan

Kariesangrepp efter behandling med tandställning.

Idag lämnar Folktandvården Gävleborg in en anmälan enligt Lex Maria till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Anmälan gäller en händelse där en patient fått flera stora kariesangrepp i tidigare friska tänder i samband med omfattande och lång behandling med både kirurgi och tandställning.

Konsekvensen för patienten är att han nu fått ett betydligt större behov av tandvård, som borde ha kunnat undvikas, efter en lång och komplex behandling där flera olika behandlare och enheter varit inblandade.

Folktandvården ser allvarligt på konsekvensen och vill nu utreda hur detta skulle ha kunnat undvikas. Även om behandlingsresultatet var gott och avsedda mål med behandlingen nåddes är priset att flera tänder allvarligt skadats under den pågående behandlingen inte acceptabelt.

- Vi gör nu en grundlig genomgång av händelsen för att se vilka förbättringar som krävs. Man ska kunna vara trygg under hela behandlingstiden särskilt vid långdragna, avancerade behandlingar. Vår analys kommer att granskas av IVO i och med denna anmälan och deras bedömning ser vi som en hjälp att förbättra vården säger Bengt Vikman, cheftandläkare.                                                                                               

Läs mer om Lex Maria här.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.