Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Lex Maria anmälan angående förlorad permanent tand efter olycksfall

Folktandvården Gävleborg anmäler till IVO enligt LexMaria en händelse där ett barn i samband med olycksfall förlorat en permanent framtand, trots att man kontaktat jourhavande tandläkare i enlighet med anvisningar. Vid rådgivningen fångades inte skadans omfattning upp. Om adekvata insatser utförts hade sannolikt tanden kunnat räddas. Barnet är nu i behov av betydligt mer omfattande vård, för att sluta tandluckan.

 

Händelse

Ett barn råkade ut för skada mot mun/framtänder. En permanent framtand i underkäken hade slagits lös, men satt kvar i munnen. Föräldrar tog kontakt med 1177 Vårdguiden på kvällen den 14 december 2018. Jourhavande tandläkare kontaktades och i samtalet bedömdes att vårdnadshavare skulle kontakta folktandvårdens allmäntandläkarjour nästkommande dag. När patienten undersöktes vid allmäntandvården visade sig skadan så allvarlig att tanden bedömdes förlorad. 

Folktandvården har gjort en inledande analys av detta och finner att den första rådgivningen vid kontakt med 1177 och den jourhavande tandläkaren inte fångat upp skadans omfattning vilket fördröjt en adekvat behandling. Att en patient som varit i kontakt med 1177 Vårdguiden och Folktandvårdens jour ändå förlorar en tand som kanske kunnat räddas ser Folktandvården som ett allvarligt och beklagligt misstag och utreder nu vilka förbättringar som krävs för minska risken att det ska kunna hända igen.

- Det är naturligt att vi anmäler detta till IVO. Det är en allvarlig händelse och vi ser fram emot en granskning och bedömning om vår analys och de åtgärder vi kommer fram till är relevanta. Det är viktigt att den rådgivning och behandling som Folktandvården och 1177 Vårdguiden ger vid allvarliga akuta tillstånd är av sådan kvalitet att liknande händelser kan undvikas i framtiden, säger Bengt Vikman, cheftandläkare.

Läs mer om Lex Maria här.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.