Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

”Satsning på nya tandsköterskor – genom utbildning av äldre”

De närmaste fyra åren beräknas 40 tandsköterskor inom Folktandvården Gävleborg gå i pension.

För att undvika hål i personallistorna, vilket indirekt innebär fler hål i tänderna på Hälsinglands och Gästriklands invånare, pågår nu en offensiv satsning.

Hur?

Jo, de rutinerade tandsköterskorna sätts i skolbänken…

- Det låter konstigare än det är. Tillsammans med Folktandvården Uppsala genomför Folktandvården Gävleborg en handledarutbildning. Problemet med pensionsavgångar finns i hela landet. Vi ger våra rutinerade tandsköterskor verktyg för att ta hand om och lotsa in nya tandsköterskor i yrket, säger Sara Karlsson, HR-chef på Folktandvården Gävleborg.

Bakgrunden är att Plushögskolan i Gävle och Folkuniversitetet i Uppsala startat tandsköterskeutbildningar. De eleverna ska ut på tre praktikperioder – så kallat Lärande i arbete, LIA - under sin utbildning.

Hela 38 studenter kliver snart in på klinikerna i Gävleborg. En situation som är lika spännande som svår.

- Praktikperioderna är enormt viktiga. För eleverna givetvis, men även för oss. Här har vi en chans att knyta till oss blivande tandsköterskor och forma dem utifrån just vårt arbetssätt. Verkligheten kopplas till den teori de läser. Bra handledning från de fantastiska tandsköterskor vi har kvalitetssäkrar vad de nya tandsköterskorna får, säger Sara Karlsson.

Sagt och gjort.

Vid den första handledarträffen deltog ett 50-tal tandsköterskor från Gävleborg och Uppsala. Snittiden i yrket hos dem vara nära 29 år. Sara Karlsson var imponerad:

- Tala om kunskapsbas…

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.