Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Gävleborg kan lära Europa om tandvård

Birgitta Enmark, tobakssamordnare hos Folkandvården Gävleborg, är en av de ledande i Sverige inom tandvårdens arbete mot tobak. Som styrelseledamot i Yrkesföreningar mot Tobak deltog hon som en av tio svenskar...

...nyligen i en stor konferens i Istanbul.

Hemma igen inser hon att arbetet måste stärkas.
- Sverige går just nu åt fel håll i tobaksfrågan. Vi inom tandvården, både i Gävleborg och nationellt, måste arbeta hårdare. Det framgick klart vid European Conference on Tobacco or Healh, säger hon.
Sverige fick på konferensen bakläxa på sin tobakspolitik i en rapport som presenterades.
- I den rankas 34 europeiska länders tobakspolitik och tobaksförebyggande arbete 2013. Sverige, som av tradition varit ledande i de här frågorna, hade halkat bakåt i rankingen och låg nu elva, passerade av bland annat Turkiet, Spanien och Ukraina, berättar Birgitta Enmark.
Folktandvården Gävleborg ligger långt framme i det tobaksförebyggande arbetet och flera andra landsting tittar intresserat på det jobb som görs.
Tandvård mot tobak, som Birgitta Enmark representerade i Istanbul, visade på konferensen prov på sitt arbete med studenter i olika tandvårdsutbildningar.
- Det här är ett globalt problem. Därför känns en internationell konferens viktig. Vi kan lära av andra hur de gör och som representant för Folktandvården Gävleborg kändes det stort att få visa vårt sätt att jobba, säger Birgitta Enmark.

Kontakt: Birgitta Enmark: 070-523 74 50

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.