Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

"Fluortanter och fluortanter"

Fluortant. Smaka på ordet. Från 60-talet och till slutet av 80-talet var tandvårdspersonal som kom till låg- och mellanstadiebarn med fluor ett obligatoriskt inslag i skolorna.

I barnens ögon ofta en tant. Därav namnet. Fluortant.

Idag har ordet även en ny innebörd. I alla fall i Gävleborg.

I en satsning inom Folktandvården Gävleborg vänder man sig nu till äldreboenden. På flera boenden erbjuds fluorsköljning för att förbättra tandstatusen hos de äldre. De boende blir bokstavligt talat fluortanter. Och fluorfarbröder.

Maria Söråker är tandhygienist i Söderhamn, där det nu snart fluorsköljs på alla äldreboenden i kommunen.
- Många är väldigt tacksamma, när de förstår att det här hjälper dem. De kommer från en generation där tandvården ofta var eftersatt och tror sig ibland inte kunna be om hjälp med munhälsan.

På Solbergahemmet i Bergby, i Gävle kommun, har man också dragit igång. Sjuksköterskan Susanne Axlund Andersson konstaterar:
- Många äldre har ju sina egna tänder kvar numera och det är viktigt att de sköts. De minns hur det är att skölja så det fungerar på de flesta. De som inte kan hjälper vi genom att doppa munvårdspinnar i fluor och stryker runt i munnen med. Man måste komma ihåg att det finns en del dementa som kanske inte ens kan förklara om de har ont. Det här blir en rutin som gör att vi lättare har koll. Sedan Folktandvården drog igång det här i Bergby har jag pratat med många andra boenden och många vill följa efter.

På sikt hoppas Folktandvården Gävleborg att satsningen bidrar till att de äldre får mindre problem med sina tänder och att de kan må bra och tillgodogöra sig maten.
- Vår förhoppning är att samtliga äldreboenden i Hälsingland och Gästrikland till slut ska vara en del av den här verksamheten för att öka de äldres välmående, säger Maria Lönnbark, vd för Folktandvården Gävleborg.

Om hon själv är en fluortant?
- Absolut. Fluor är viktigt för allas tänder, slår hon fast.

 

Kontakt: Anette West, tandläkare och Utvecklingschef inom ramen för folkhälsoarbetet, 070-628 34 36.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.