Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Borsta tänderna läskigt länge i Halloween

Halloween är tillsammans med påsken och julen våra största godishelger.

Under en helg som denna är det därför extra viktigt att hålla koll på barnens tandborstning. För att hjälpa alla barnfamiljer med det har Folktandvården gett tandborstningsappen Rocka munnen en ruskig uppdatering

Är den negativa trenden bruten? 

Under flera år har kariesskadorna i mjölktänderna stadigt ökat. Det finns flera orsaker till det. Att kosten generellt innehåller för mycket socker, att det dyker upp fler och fler söta produkter som riktar sig till små barn och att egenvården har försämrats kan vara viktiga faktorer.

Siffrorna från Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (SKaPa) visar tydligt att trenden är bruten. 2019 minskade faktiskt förekomsten av karies hos 6-åringar, men det finns regionala och lokala skillnader.

- I Gävleborg har siffran för länets 6-åringar haft en nedåtgående trend sedan flera år tillbaka vilket är oerhört glädjande, säger Anette West chef för Folkhälsofunktionen i Folktandvården Gävleborg.

Folktandvården Gävleborg har en stor andel tandhygienister om man jämför med andra regioner i Sverige.

- Tandhygienistens förbyggande och hälsofrämjande inriktning tillsammans med vår väl utbyggda samverkan med länets barnhälsovård och skolor kan vara en förklaring till den goda munhälsan vi ser i länet, säger Anette West.

- Jag vill verkligen också lyfta fram och ge en eloge till alla våra tandhygienister och tandsköterskor på klinikerna som kämpat under pandemin för att kunna fortsätta med de kariesförebyggande åtgärderna, säger Frida Wiklund, samordnare och legitimerad tandhygienist på Folkhälsofunktionen.

Egenvården är viktigast 

Det är det man gör i vardagen, goda kostvanor och daglig tandborstning med fluortandkräm, som håller tänderna friska. Men för många vårdnadshavare är det kämpigt att genomföra den dagliga rutinen med sina barn. Enligt en undersökning som Folktandvården beställt från Kantar Sifo anser 40 procent av vårdnadshavare med barn mellan 2 och 5 år att tandborstningen handlar om tjat och bråk.   

Spöka till tandborstningen

För att hjälpa vårdnadshavare med barnens tandborstning lanserade Folktandvården under 2018 appen Rocka munnen. I Rocka munnen guidas barnen genom en 2 minuter lång tandborstning av figurer i ett rockband och lagom till Halloween kommer nu en ruskig version där bandets scen förvandlats till en riktigt spöklik plats.  

- Rocka munnen är så bra, då de mindre barnen kan använda musiken vid tandborstning och de äldre flera av de möjligheter som appen erbjuder för att uppmuntra tandborstningen, säger Frida Wiklund.


Kontakt

Frida Wiklund, samordnare och legitimerad tandhygienist på Folkhälsofunktionen,
072 – 227 64 53.
Anette West, chef för Folkhälsofunktionen, 070 – 628 34 36.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.

Pressbilder