Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Jag ville jobba med människor

Filip Åberg, tandhygieniststudent vid Karlstads universitet

Filip Åberg, har läst tandhygienistprogrammet på distans vid Karlstads universitet. Han är ekonomen, som upptäckte att han hellre ville ha ett jobb där han kunde hjälpa människor och arbeta mer praktiskt. Då föll valet på tandvården och tandhygienist.  

Praktik på klinken i Bollnäs

Sin VFU (praktik) har han gjort på vår klinik i Bollnäs. Det har passat honom perfekt, eftersom han i samband med att han började studera, flyttade hem till Hälsingland. Sina VFU-perioder beskriver han med orden trygghet, givande, positivt och lärorikt. Inte undra på. Filip har haft inte mindre än två erfarna handledare – Marie Bergdahl som är nischade mot pedodonti och Åsa Norell mot parodontologi. Det gör att han fått en så komplett handledning som möjligt. 

– Den största fördelen med att ha två handledare är att de har olika styrkor, olika sätt att tala med olika patienter, olika tips i arbetssätt och tillvägagångssätt. Här kunde jag verkligen ”plocka russinen ur kakan” och få tips och erfarenheter från båda handledarna, framhåller han.

Alltid en handledare med sig

En annan stor fördel är att han alltid har haft en handledare med sig vid alla behandlingar och undersökningar, vilket varit ett stort plus. Filip förklarar:

– Ja, det har verkligen varit en ynnest att alltid ha en handledare närvarande i behandlingsrummet, något som är få förunnat. Det har gett mig möjligheten att utveckla alla delar i patientmötet, men också gett en trygghet i att de delar som jag behärskar är på en god nivå. Vi har också haft många givande diskussioner och jag har ofta fått feedback direkt efter mötet med patienten.

Lära ut så mycket som möjligt

Redan innan han började sin VFU i Bollnäs hade han och handledarna en dialog vad han skulle vilja fokusera på och i vilka patientmöten de skulle vara mer passiva eller aktiva. Givetvis har Marie och Åsa tagit del av information om vilka patienter han skulle lära sig att behandla. Deras inställning från dag ett har varit att de ska lära ut så mycket som möjligt på bästa tänkbara sätt, något Filip verkligen kunnat skriva under på.

– Jag skulle verkligen rekommendera andra studenter att genomföra sina VFU-perioder på Folktandvården Gävleborg och kliniken i Bollnäs. De här veckorna har varit de mest givande och lärorika under min utbildning hittills, säger han utan minsta tvekan.

Filip har trivt så bra i Bollnäs under alla praktikveckor, att han nu efter examen, börjat jobba på kliniken. Stort grattis till examen och till jobbet som tandhygienist på Folktandvården Bollnäs!

Ta rygg på Filip!

Vill du göra skillnad och hjälpa andra människor? Plugga till tandhygienist! Ta rygg på Filip och studera på distans, då kan du bo kvar på din hemort samtidigt som du pluggar till ditt framtida yrke, gör din praktik och sommarjobbar på en klinik i närheten. Tandhygienist är ett efterfrågat yrke. Inom Folktandvården Gävleborg kommer det finnas gott om jobb för dig i framtiden.

Läs mer om upplägget på tandhygienistprogrammet vid Karlstads universitet.

 

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.