Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Från lärling till tandhygieniststudent

Alva Jäderberg, tandhygieniststudent vid Karlstads universitet

Alva Jäderberg var lärling på vår klinik i Hofors 2020/21. Nu pluggar hon på tandhygienistprogrammet vid Karlstads Universitet, en treårig utbildning på distans med närträffar ett par gånger per termin. 

– En vanlig skoldag på distans är som vilken dag som helst på andra universitet och högskolor. Enda skillnaden är att jag har alla föreläsningar och grupparbeten via Zoom och Canvas. Min VFU (praktik) gör jag på en klinik i närheten där jag bor tillsammans med legitimerade tandhygienister. Det ger mig erfarenhet och en fot på olika kliniker i Gävleborg, berättar hon.

Fördel som lärling

Att hon har stor nytta av tiden som lärling råder det ingen tvekan om. Hon känner igen flera av de praktiska delar när det kommer till det kliniska i utbildningen. Hon har också en annan förförståelse, som gör det lättare att lära sig även de teoretiska delarna. Under tiden som lärling fick hon prova på många olika arbetsmoment, följa flera patienter under längre behandlingar och assistera tandläkare och tandhygienister.

Dessa erfarenheter har hon stor nytta av när studenterna har träffar på plats och håller till på KTC, kliniskt träningscentrum. Där tränar de på simuleringsdockor och på varandra innan de får undersöka och behandla riktiga patienter.

– Som tandhygienist vill jag hjälpa och vägleda mina patienter till en friskare munhälsa och hälsosammare kostvanor, för hur man tar hand om sina tänder och sin mun påverkar hälsan och kroppen som helhet, förklarar Alva.

Ta rygg på Alva!

Vill du göra skillnad och vägleda patienter till en friskare munhälsa? Plugga till tandhygienist! Ta rygg på Alva och studera på distans, då kan du bo kvar på din hemort samtidigt som du pluggar till ditt framtida yrke, gör din praktik och sommarjobbar på en klinik i närheten. Tandhygienister är efterfrågade. Inom Folktandvården Gävleborg kommer det finnas gott om jobb för dig i framtiden.

Se filmen med Alva och fler studenterna på tandhygienistprogrammet i Karlstad.

 

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.