Ulla Andersson är en välkänd chef och kollega för många inom Folktandvården Gävleborg. Efter 50 år som tandsköterska, varav 40 år inom bolaget och 16 år av dessa i rollen som chef, har Ulla en hel del att blicka tillbaka på.
– Jag var inte alls inställd på att blir klinikchef. Jag kommer ihåg att Svante (Svante Lönnbark, dåvarande tandvårdschef) bjöd ner mig för att prata om kliniken. Några dagar efter ringde hans sekreterare mig och frågade om jag ville bli klinikchef. Jag tänkte direkt att han blivit galen. Sen blev det bara så, säger Ulla och skrattar gott.
Från tandsköterska till klinikchef
Ulla var andra tandsköterskan inom bolaget att axla rollen som klinikchef 1997. På den tiden var klinikchefen alltid en tandläkare. Internt blev hon aldrig ifrågasatt, men i externa sammanhang fick hon ofta förklara. I början intalade hon sig själv att de andra kunde allt och hon inget, men med tiden insåg hon att vara chef inte hade något med vilken titel man har i botten, det har bara med personligheten att göra. Runt 2010 stöptes bolaget om och i samma veva blev det fler och fler sökande till klinikchefstjänsterna som inte vara tandläkare. I sitt ledarskap har Ulla lärt sig ett och annat under alla år.
– Jag brukar säga att man ska vara lite lat och inte ha något kontrollbehov som chef. För mig innebär det att man som chef ska lita på sina medarbetare och inte vara där och peta. Det är också viktigt att vara tillgänglig och synlig i till exempel receptionen, hjälpa till i tray prep och rycka in och assistera, framhåller Ulla.
Ringde i en klocka
Ulla började som tandsköterska redan 1971 på en klinik i Stockholm. På den tiden jobbade tandläkaren helt själv inne på behandlingsrummet. När det behövdes assistans av en tandsköterska ringdes det i en liten klocka. 10 år senare följde hon sitt hjärta och flyttade till Hälsingland och började som tandsköterska inom Folktandvården Gävleborg. Då tillbringade hon hela arbetsdagen med att assistera tandläkare. Ulla ville jobba självständigt och ha egna patienter, så när hon fick chansen att utbilda sig till profylaxtandsköterska tog hon den.
Utbilldning gav FLYT
På den tiden var det många kliniker som hade långa väntetider. De långa väntetiderna berodde på att de flesta undersökningar och behandlingar utfördes av tandläkare i början av 1990-talet. Brytpunkten kom när Folktandvården Gävleborg började med FLYT-utbildningarna för tandsköterskor och tandhygienister. Det var olika utbildningsblock med fokus på bland annat undersökning, lagning och protetik. Utbildningarna blev startskottet för utvecklingen av teamtandvården och delegeringen av arbetsuppgifter mellan yrkesgrupperna. Det nya arbetssättet fick även genomslag på utformningen av nya kliniker, bland annat är upplägget med en öppen steril något som etablerades under den här perioden.
– Dessa utbildningar och utvecklingen av teamtandvården blev den stora islossningen, eftersom vi äntligen kunde börja jobba in tid och beta av alla köer. FLYT-utbildningarna var dessutom något helt nytt inom tandvårdssverige och Gävleborg låg i framkant. Ja, 90-talet var helt klart det roligaste decenniet, avrundar Ulla stolt.
Fantastisk resa
Efter fem decennier inom i tandvårdens tjänst börjar hon nu trappa ner - och som hon har förtjänat det. Hennes resa inom bolaget har varit fantastisk. Folktandvården Gävleborg är tacksam över allt hon gett bolaget och sina medarbetare genom åren. Väx, utvecklas och gör karriär hos oss - läs mer om karriärvägarna inom bolaget.