Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Jag bidrar till att öka livskvalitén

Pernilla Andersson, tandtekniker på Specialisttandvården Gävle sjukhus

Vad gör en tandtekniker? Pernilla Andersson, är en av våra tandtekniker in house på Specialisttandvården Gävle sjukhus berättar mer än gärna. Hon verkligen älskar sitt jobb, för tänk att hon skapar och designar individanpassade produkter som gör stor skillnad för patienterna.

– Det bästa med mitt jobb som tandtekniker på en specialistklinik är att jag bidrar till att öka livskvalitén för andra människor, samtidigt som jag får göra något jag älskar. Det tandtekniska labbet liknar jag väldigt mycket vid en pysselverkstad. Jag kladdar med gips och vax, bockar klamrar, slipar och polerar. Kort sagt, jag pysslar och det har jag alltid älskat, berättar Pernilla.

Problemlösning
Att jobba som tandtekniker innebär också en hel del problemlösning. Varje dag möter hon alltid något nytt spännande fall att lösa tillsammans med övertandläkarna. Att sedan få se slutresultatet i patientens mun och möta glädjen när hon har förändrat någons liv.

Rent konkret gör individanpassade proteser, implantatbroar och bettskenor i akryl för hand. Mycket problemlösning. Att till och med få se glädjetårar för att man förändrat någons liv. Pernilla samarbetar framför allt med avdelningen protetik och bettfysiologi, men gör även en hel del jobb åt de andra avdelningarna på specialisttandvården och allmäntandvården.

Från ax till limpa
Flödet från ax till limpa börjar med att Pernilla får ett avtryck. Utifrån det slår hon ut arbetsmodeller i gips och gör därefter en bitvall i vax för att registrera betthöjden. Bitvallen går tillbaka till tandläkaren, som markerar mittlinjen och justerar vallen till den tänkta tandbågen. Sedan slås arbetsmodellerna med bitvallen in artikulatorn för att få rätt förhållande mellan över- och underkäke fixerat. Utifrån det sätter sedan Pernilla upp akryltänder i bitvallen av vax, som tandläkaren provar tillsammans med patienten. Om färg, form och tanduppsättning passar bra så pressar Pernilla den färdig i akryl. Efter det är det slipning och polering.

Förutom att Pernilla älskar sitt jobb, så känner hon att Folktandvården har den rätta värdegrunden.
– Andra fördelar som jag ser det är att det finns stora möjligheter till utveckling, både genom utbildningar och nära samarbeten med de olika specialistavdelningarna. Här är jag del i något större och får en bättre inblick och mer förståelse för alla roller i flödet, än om jag till exempel skulle sitta på ett enskilt tandteknikerlab, säger Pernilla med övertygelse.

Fler utvecklingsmöjligheter? Läs om möjligheterna till karriär och vidareutveckling som finns inom Folktandvården Gävleborg.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.