Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Kliniken i Edsbyn är som en familj

Nona Kartvelishvili är tandsköterska i Edsbyn med dubbla examen

Hon har dubbla examen från hemlandet Georgien, som tandläkare och jurist, och pratar fyra språk. Nu jobbar Nona Kartvelishvili som tandsköterska inom Folktandvården Gävleborg på kliniken i Edsbyn.

– Jag har aldrig jobbat på en bättre arbetsplats, säger Nona.

Studerat i England

Hennes namn är georgiskt och det var där hon växte upp och levde i det som då var endel av Sovjetunionen. Nona ville gärna se mer av världen. Hon reste till England för att lära sig engelska. Där jobbade hon på en privat klinik, träffade sin man som också är georgisk och fick en dotter. De reste tillbaka till Georgien men insåg att framtiden för dem fanns någon annanstans.

– Det var politiska oroligheter och vad som helst kunde hända, konstaterar Nona.

Efter att ha landat i Kilafors på hösten 2017 skickade hon en spontanansökan till Folktandvården Gävleborg och fick jobb i Edsbyn. Nu varvar hon jobbet som tandsköterska med att läsa svenska och plugga till det kunskapsprov hon måste klara för att få svensk tandläkarlegitimation. 

Kliar i fingrarna

Nona tycker att det känns bra att arbeta i en organisation där många kan få hjälp och där alla behandlas lika. Att själv jobba som tandsköterska men vara utbildad tandläkare kan ibland kännas lite konstigt, erkänner Nona.

– Det kliar i händerna ibland och jag skulle vilja göra mer än jag får. Men vi jobbar i team och det finns mycket att lära sig fortfarande. Jag vill ha min legitimation och gärna bo kvar här. Jag är intresserad av endodonti, men vi får se, först måste jag jobba som allmäntandläkare och koncentrera mig på det först.

Det finns så många möjligheter här att få göra olika saker. Och så trivs jag så bra med mina arbetskamrater. Vi är en så liten klinik så det blir som en familj!

Studerat utomlands? Läs mer om praktisk tjänstgöring och vägen till svensk legitimation.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.