Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Från tandsköterska till tandhygienist

Lisa Brun, tandsköterska, vidareutbildar sig till tandhygienist

Det var under ett besök hos tandläkaren för si så där 12 år sedan som Lisa Brun upptäckte tandvården och yrket tandsköterska. Det där ser ju kul ut, tänkte hon. När hon betalade passade hon därför på att fråga om praktik.

På den vägen är det. 2018 tog hon nästa steg i karriären och bestämde sig för att ansökan om att få gå vidareutbildningen till tandhygienist, som Folktandvården Gävleborg erbjöd alla tandsköterskor.

– Jag har alltid tyckt att det är roligt att lära mig nya saker och att plugga. Det är också en fantastik möjlighet att få vidareutbilda sig och samtidigt ha kvar all trygghet och en garanterad tjänst när jag är klar, säger Lisa, som just nu är tjänstledig från sin tjänst som tandsköterska på Folkhälsofunktionen och kliniken i Hudiksvall.

Utbildning på distans med praktik

Tandhygienistutbildningen vid Jönköpings Universitet är nästan helt på distans. Just nu gör hon sin VFU (verksamhetsförlagda utbildning) som kan liknas vid praktik på kliniken i Ljusdal.

– Här får jag ta hand om egna patienter, ställa diagnoser och får tiden att träna på de praktiska delarna. Mina två handledare, Lena Seliberg och Madelen Tönners, är riktiga klippor, som jag lär mig massor av. Jag har tur eftersom jag har mycket gratis, då jag redan är bekväm i miljön och i samtalen med patienterna, berättar Lisa.

Roligare och mer varierat

Grunden finns ju redan där efter alla år som tandsköterska. Efter utbildningen kommer Lisa att få ett ännu roligare och ännu mer varierat jobb inom Folktandvården. Och hon kommer ansvara för sina egna patienter, någon hon verkligen ser fram emot. I januari 2022 blir det verklighet.

Fler utvecklingsmöjligheter? Läs om möjligheterna till karriär och vidareutveckling som finns inom Folktandvården Gävleborg.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.