Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Mobila tandvårdstrailern


Folktandvårdens tandvårdstrailer bidrar till att svaga patienter får tandvård på samma villkor som övriga patienter. Trailern ska också bidra till att minska de risker som långa transporter innebär. 

Patienter på SÄBO, växelboende eller korttidsboende och de patienter som är berättigade till hemtjänst, hemsjukvård eller anhörigstöd kan erbjudas tandvård på vår rullande miniklinik. Två gånger varje år besöker trailern ett 10-tal boenden från Los ner till Söderhamn.

Om verksamheten

Trailern bemannas alltid av medarbetare från den Folktandvårdsklinik som ligger närmast. Oftast är det en tandhygienist, en tandsköterska och vid behov en tandläkare. Tre samordnare är knutna till trailern. De sköter allt praktiskt från kontakten med fastighetsskötare och personal på boendena till att skicka ut kallelser och tar emot patienterna när de kommer.

På trailern kan patienterna få lagningar utförda, göra rotfyllningar, extrahera tänder, göra undersökningar med röntgen, ta bort tandsten och få tänderna lackade med fluor. 

Förebyggande tandvård gör skillnad

Lena Persson, tandsköterska och Lena Tångring Olsson, tandhygienist på Folktandvården Ljusdal/JärvsöLena, tandsköterska och Lena, tandhygienist har varit med sedan starten 2020. I mitten av oktober besökte de Nyhem i Ramsjö för 6:e gången. Nu börjar de se att Folktandvårdens arbete, för att förbättra munhälsan bland de äldre, börjar ge effekt. 

– Den här veckan har vi sett en stor förbättring på nästan alla patienter. Det har varit jättefint och jätterent i munnarna. Anledningarna till det är flera; dels att vår trailer kommer ut, att vi då kan visa personalen hur de sköter de äldres munhälsa på plats och att våra kollegor gör munhälsobedömningar på boendena årligen. Det känns som att det börjar vända, framhåller båda två hoppfullt.

 

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.
Your browser does not support the canvas element.
AV 5
KUNDNÖJDHET
NÖJD-KUND-INDEX

Kontakt

Olika uppställningsplatser
Se turlistan längre ner på sidan
Tel: 026-53 13 28
Kontakta oss via e-post

Öppettider

Måndag-fredag helgfria vardagar
09.00-15.30

Sommaruppehåll
vecka 27-32

Juluppehåll
vecka 52-53

Bra att veta

Den mobila tandvårdstrailern började som ett projekt 2019. De första pilotboendena i Los och Ramsjö besöktes i januari 2020.