Folktandvårdens tandvårdstrailer bidrar till att svaga patienter får tandvård på samma villkor som övriga patienter. Trailern ska också bidra till att minska de risker som långa transporter innebär.
Patienter på SÄBO, växelboende eller korttidsboende och de patienter som är berättigade till hemtjänst, hemsjukvård eller anhörigstöd kan erbjudas tandvård på vår rullande miniklinik. Varje år besöker trailern ett 10-tal boenden från Los ner till Sandviken två gånger.
Om verksamheten
Trailern bemannas alltid av medarbetare från den Folktandvårdsklinik som ligger närmast. Oftast är det en tandhygienist, en tandsköterska och vid behov en tandläkare. Två samordnare är knutna till trailern. De sköter allt praktiskt från kontakten med fastighetsskötare och personal på boendena till att skicka ut kallelser och tog emot patienterna när de kommer. I filmen längre ner på sidan berättar samordnarna Marie Englund Lindberg och Susanne Tidlund om verksamheten på trailern.
På trailern kan patienterna få lagningar utförda, göra rotfyllningar, extrahera tänder, göra undersökningar med röntgen, ta bort tandsten och få tänderna lackade med fluor.
Förebyggande tandvård gör skillnad
Lena Persson, tandsköterska och Lena Tångring Olsson, tandhygienist på Folktandvården Ljusdal/Järvsö har varit med sedan starten 2020. I mitten av oktober besökte de Nyhem i Ramsjö för 6:e gången. Nu börjar de se att Folktandvårdens arbete, för att förbättra munhälsan bland de äldre, börjar ge effekt.
– Den här veckan har vi sett en stor förbättring på nästan alla patienter. Det har varit jättefint och jätterent i munnarna. Anledningarna till det är flera; dels att vår trailer kommer ut, att vi då kan visa personalen hur de sköter de äldres munhälsa på plats och att våra kollegor gör munhälsobedömningar på boendena årligen. Det känns som att det börjar vända, framhåller båda två hoppfullt.