Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Tandvårdsstödet

Tandvårdsstödet innehåller två delar:

  • Allmänt tandvårdsbidrag (ATB)
  • Tandvårdsersättning

Allmänt tandvårdsbidrag

Alla från 25 år (i Gävleborgs län) och uppåt får ett bidrag i form av ett tillgodohavande hos Försäkringskassan. Bidraget kan användas som delbetalning vid besök hos tandläkare eller tandhygienist.

  • Är du 25-29 år är bidraget 600 kr/år.
  • Är du 30-64 år är bidraget 300 kr/år.
  • Är du 65+ är bidraget 600 kr/år. 

Tillgodohavandet fylls på med dessa belopp den 1 juli varje år. Det sammanlagda beloppet kan dock aldrig bli större än motsvarande två års bidrag.

Högkostnadsskydd

  • För kostnader upp till 3 000 kr betalar patienten fullt pris. Bidraget kan användas som delbetalning.
  • För kostnader mellan 3 000 kr och 15 000 kr betalar patienten själv minst 50 % av totalkostnaden.
  • För de belopp som överstiger 15 000 kronor betalar patienten själv minst 15 % av totalkostnaden.

Referenspriser

Ersättningen baseras på referenspriser, som anger den prisnivå som Försäkringskassan grundar sin ersättning på för olika behandlingar.
Du och din tandläkare kan naturligtvis välja en dyrare behandling men då får du betala detta själv.

Särskilt tandvårdsbidrag 

Den 1 januari 2013 infördes Särskilt tandvårdsbidrag (STB). Det är ett bidrag för dig som har en sjukdom eller funktionshinder som medför en risk för att din tandhälsa försämras. 

Du som har en sjukdom eller funktionsnedsättning som gör att du har ett ökat behov av tandvård kan få särskilt tandvårdsbidrag från Försäkringskassan. Bidraget kan användas till förebyggande tandvårdsåtgärder som exempelvis undersökning och tandrengörning. Precis som allmänt tandvårdsbidrag så kan även särskilt tandvårdsbidrag användas till Frisktandvårdsavtalet. Prata gärna med din läkare eller tandläkare/tandhygienist då det ibland kan krävas läkarintyg.

Om du betalar din tandvård med egenavgifter som vid sjukhusbesök

Observera om du betalar tandvård med egenavgifter enligt sjukvårdens taxa och får frikort vid 1 150 kr (inom 12 månader) måste du själv bevaka din högkostnadsgräns (när du får frikort).

Fråga efter ett högkostnadskort och be alla instanser (sjukvård och tandvård) sätta en stämpel där. Visa det alltid vid ditt besök. Sjukvården eller tandvården ser till att frikortet skickas hem till dej.

Läs mer här.

Frisktandvård

Frisktandvård, innebär att du kan sluta ett avtal om en fast årlig avgift för din tandvård hos oss på Folktandvården Gävleborg. Det allmänna tandvårdsbidraget kan användas som delbetalning för frisktandvårdsavtal.

Välkommen till Folktandvården

För att få svar på dina frågor och hjälp till friskare tänder är du välkommen till oss på Folktandvården. Vi kan hjälpa dig med all tandvård. Leta rätt på den klinik som passar dig bäst.

Hos oss har vi samlat en mångfald av engagerade medarbetare med lång erfarenhet, bredd och kompetens. För dina mer avancerade behandlingsbehov samverkar allmäntandvården med våra specialister. Det ger dig god kvalitet och trygg tandvård.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.

Mera information