Implantatbehandlingen fyller 40 år
Publicerad:
För 40 år sedan, den fjärde december 1984, opererades de första implantatskruvarna in på Specialisttandvården i Gävle, dåvarande oralkirurgen. Gävleborg var tidigt ute där oralkirurg Göta Ståhle tillsammans med tandsköterskan Monica Olsson opererade den första patienten i Gävle.
Hela dagen bokades och sex implantat installerades i patientens underkäke enligt manualen. Efter fastläkning i käkbenet mellan 4-6 månader kunde de belastas med en käkbensförankrad bro. Behandlingen, som ansågs dyr och exklusiv, gjorde att man inledningsvis bara fick utföra ett begränsat antal behandlingar per år. Till en början opererades endast helt tandlösa patienter. Eftersom operationen bekostades via sjukvården krävdes i början ett utlåtande från psykolog för att komma i fråga för behandling.
Protetik
Den protetiska delen utfördes i samarbete med protetikavdelningen som då höll till i det så kallade Tandvårdshuset på Ruddammsgatan i Gävle. Behandlingen utfördes med övertandläkare Bill Carlsson i spetsen.
Utvecklingen
I slutet av 1980-talet opererades cirka 100 patienter per år. Vid 90-talets slut blev det tillåtet även för allmäntandläkare att utföra implantatoperationer förutsatt att man gått en utbildning och blivit certifierad.
På specialisttandvården hade implantatoperationer vid det laget blivit ”vardag” och kliniken fortsatte att ligga långt framme. I nya lokaler på sjukhuset sedan 1995 bedrevs både forskning och internationella utbildningar med bentransplantat (när patientens eget käkben inte räckte till för att sätta in implantatskruvar). Ledande var då övertandläkare och docent Mats Hallman tillsammans med övertandläkarna Arne Mordenfeld och Tomas Strandkvist. Behandlingen bekostades sedan länge av patienterna själva som debiterades enligt tandvårdstaxan.
Idag opereras mellan 200-300 patienter per år. Operationen tar mellan 45 minuter och 1 timme. Till skillnad från 1984, då det bara fanns en modell av implantatskruv i lite olika längder, finns idag ett antal olika typer av skruvar, olika märken, olika diametrar och olika ytskikt så att man kan anpassa behandlingen mer individuellt till varje patient.
Implantatoperationer – då och nu
Tekniken att använda titanimplantat i käkben utvecklades i Göteborg av professor Per-Ingvar Brånemark. För att få använda tekniken krävdes att vårdgivaren var utbildad oralkirurg (käkkirurg) samt att man tillsammans med assisterande personal gått en utbildning i teknik och handhavande. Anledningen till utbildningen var att man var noga med att tekniken skulle utföras efter en manual för att undvika misslyckanden på grund av handhavandefel. Det skulle ha kunnat ge den nya tekniken dåligt rykte.
Idag är det vanligare med delimplantat eller singelimplantat tack vare förbättrad tandhälsa. Operationen tar ca en timme oavsett hur många skruvar som ska opereras in. Det är en säker och framgångsrik metod och när käkbenet inte räcker till finns det många olika sätt att ”bygga” nytt käkben idag. I Folktandvården Gävleborg utförs även dessa behandlingar av erfarna särskilt utbildade allmäntandläkare och parodontologer.
Kontakt
Presstjänsten, Region Gävleborg
070-394 20 40
press@regiongavleborg.se
Bild från en implantatoperation utförd av oralkirurg Göta Ståhle och tandsköterskan Monica Olsson finns i vårt pressrum.
Senast ändrad: