Frågor och svar
Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren kring Frisktandvård.
Enkelt, tryggt och bekvämt
Vad vill du veta om Frisktandvård? Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren kring Frisktandvård, hur det fungerar, vad som ingår och mycket mer. Om du inte hittar det du söker är du alltid välkommen att kontakta din klinik så hjälper de dig gärna.
Om Frisktandvård
Det mesta ingår:
- Undersökningar och förebyggande tandvård.
- Akuttandvård inom Folktandvården i hela Sverige.
- Hjälp och råd på distans via Min Vård Gävleborg.
- Lagningar vid karies eller trasiga fyllningar.
- Kirurgiska behandlingar, till exempel tandutdragningar.
- Reparativ vård inklusive enstaka kronor.
- Rotbehandlingar.
- Bettfysiologiska behandlingar.
- Behandlingar på specialisttandvårdsklinik efter remiss.
- Personliga munhälsoråd om hur du ska sköta din munvård.
- Möjlighet att flytta avtalet till annan Folktandvård i Sverige.
I Frisktandvård ingår inte:
- Tandreglering/tandställning.
- Ej ersättningsberättigad vård, till exempel estetisk tandvård.
- Behandling av arbetsskador och olycksfall.
- Rehabiliterande vård, det vill säga ersättningar för saknade tänder, lösa eller fasta konstruktioner.
- Käkbensförankrad protetik (förankrade implantat/skruvar).
Självklart kan du få även den vården hos oss på Folktandvården, men för den betalar du vanligt pris, se vår prislista.
Hur gör jag för att teckna Frisktandvård?
- När du vill teckna Frisktandvård behöver du först bli undersökt av en tandläkare eller tandhygienist. Börja därför med att kontakta din klinik och boka en tid för undersökning. Tala om att du vill teckna Frisktandvård.
- Du måste vara färdigbehandlad innan du kan börja prenumerera på Frisktandvård. Det innebär att om den första undersökningen visar att du behöver en behandling, till exempel lagning av en tand, så genomförs den innan avtalet påbörjas. Du betalar då ordinarie pris för den behandlingen, se aktuella prislista.
- Under besöket görs en bedömning av vad du har för tandvårdsbehov. Baserat på riskbedömningen får du en personlig munhälsoplan som är anpassad efter just dina behov. Den hjälper dig att göra rätt insatser hemma alla dagar när vi inte ses. Sedan blir du placerad i en avgiftsklass och får veta vad din kostnad blir.
- Nu går du hem och gör ditt jobb och följer din personliga hälsoplan för att bibehålla och förbättra din munhälsa. Du blir sedan kallad på undersökning, så ofta som behandlaren har bedömt att du behöver tandvård. Börja redan idag - ta del av våra fakta och råd.
Vilka är fördelarna med Frisktandvård?
Med Frisktandvård betalar du en fast kostnad och det mesta ingår, även akuttandvård. Det innbär att om du skulle få akuta problem slipper du bestala den oväntade kostnaden. Det också oavsett var du befinner dig, efter som ditt abonnemang gäller på Folktandvården i hela Sverige.
Följer du också din personliga munhälsoplan, för att bibehålla eller förbättra din munhälsa, kan du både minska din kostnad för abonnemanget när du tecknar om det och minska risken för allvarliga tandproblem och kostsamma behandlingar senare i livet.
Vi kallar du på undersökningen så ofta som du behöver komma utifrån hur din munhälsa. Frisktandvård är enkelt, smidigt och tryggt. Läs mer om hur du tecknar Frisktandvård.
Måste jag själv förlänga abonnemanget?
Nej, du kommer att få ett erbjudande om att teckna ny omgång med Frisktandvård innan ditt det går ut.
Kan jag förlänga mitt avtal på distans?
I dag förlänger vi de flesta frisktandvårdsavtalen på distans och dina besök hos oss planeras med jämna mellanrum utifrån din munhälsa.
Hur gör jag för att flytta min Frisktandvård till en annan klinik?
Flyttar du inom Sverige har du möjlighet att ta med dig ditt frisktandvårdsavtal till en annan Folktandvårdsklinik, både inom Gävleborg och i Sverige. Kontakta kliniken där du tecknade ditt avtal för att genomföra flytten.
Hur länge gäller Frisktandvård?
Frisktandvård gäller i tre år med start från dagen som det tecknas.
Hur kan jag se att avtalsperioden är slut?
Avtalsperioden står i ditt avtal som du fick när du tecknande Frisktandvård. Har du inte kvar avtalet så kontakta din klinik.
Hur säger jag upp mitt frisktandvårdsavtal?
Om du inte vill förlänga din Frisktandvård eller om du vill säga upp avtalet under avtalsperioden kontaktar du kliniken, där du tecknade avtalet. Du är betalningsskyldig innevarande avtalsmånad.
Vad är skillnaden mellan Frisktandvård och en tandvårdsförsäkring?
Avtal om vård
Frisktandvård är ingen försäkring, utan ett avtal om vård. Du försäkrar inte dina tänder, men du försäkrar dig om att du kommer att få en bra och regelbunden tandvård så länge avtalet gäller. Det är också ett samarbete mellan dig och oss kring de råd vi delar med dig i den personliga munhälsoplan.
En ekonomisk trygghet
Frisktandvård fungerar som en försäkring i den bemärkelsen att du betalar en fast summa varje månad för att slippa att riskera dyra utgifter den dagen ett behov av tandvård uppstår. Du skydda dig därför mot oförutsedda händelser. Avtalet ger dig en trygghet om ekonomisk stabilitet, även om något oväntat skulle inträffa.
Skydd mot skador
En försäkring är ett avtal mellan dig och ett försäkringsbolag. Du betalar en avgift, en så kallad premie, och försäkringsbolaget ger dig därmed ett ekonomiskt skydd för olika skador som kan inträffa. När du har fått en utgift som din försäkring omfattar så kan du ansöka om ersättning hos ditt försäkringsbolag, som betalar utgiften i ditt ställe. Det finns ett fåtal tandvårdsförsäkringar på marknaden som riktar sig till privatpersoner.
Bank och betalning
Månadskostnaden beror på hur friska tänder du har. Ju bättre din hälsa i munnen är, desto mindre risk och då blir din avgift lägre. Kostnaden är uppdelad i tio olika avgiftsklasser som är baserade på riskgrupper.
Efter en undersökning av din munhälsa görs en bedömning av ditt behov av tandvård. Vid varje ny undersökning gör sedan din behandlare en ny bedömning av vilken avgiftsklass du tillhör. Den avgör vad din kostnad blir.
Du kan själv påverka priset över tid genom att ta hand om din munhälsa och följa de råd som du får. Kostnaden ligger från 43 kr i månaden och uppåt.
Hur betalar jag för Frisktandvård?
Du väljer själv om du vill betala hela ditt årsbelopp på en gång eller om du vill dela upp summan och betala lite varje månad. Du kan betala månadsvis via autogiro eller årsvis via faktura eller e-faktura. Autogiro ansöker du om hos din bank. Läs mer om våra betalningsalternativ.
Ja, du väljer själv vilken klinik hos Folktandvården du vill besöka. Frisktandvård gäller dessutom på Folktandvården över hela Sverige. Det innebär att du får hjälp var du än befinner dig om du skulle behöva akut tandvård.
Det statliga tandvårdsstödet består av olika delar, till exempel ett allmänt tandvårdsbidrag (ATB) tänkt att användas för undersökningar och förebyggande vård, samt ett högkostnadsskydd.
Ditt allmänna tandvårdsbidrag (ATB) från Försäkringskassan Länk till annan webbplats. används som delbetalning för din Frisktandvård. När du ingår ett avtal om Frisktandvård godkänner du att Folktandvården använder ditt tandvårdsbidrag från Försäkringskassan som en del av betalningen, så länge avtalet gäller. Detta innebär att du inte behöver göra något själv. Bidraget blir en del av din månadsavgift automatiskt.
Försäkringskassans högkostnadsskydd gäller inte för behandlingar som ingår i avtalet om Frisktandvård. Det betyder även att månadsavgiften inte ingår i högkostnadsskyddet. Får du en behandling som inte ingår i Frisktandvård kan du dock få skydd för den kostnaden, exempelvis eventuella behandlingar före tecknandet av avtalet.
Måste jag göra något för att använda mitt allmänna tandvårdsbidrag?
Nej, i vårt pris för Frisktandvård till dig är summan för ditt allmänna tandvårdsbidrag redan avdraget. Läs med om tandvårdsstödet.
Vad händer om jag byter bank eller kontouppgifter?
Du behöver kontakta oss om du betalar med autogiro. Betalar du med faktura eller kontant behöver du inte höra av dig. Vänd dig i första hand till den klinik där du tecknade ditt avtal.
Det går också bra att höra av sig till Folktandvårdens kundsupport på 026 - 15 78 56 eller e-post kundsupport@regiongavleborg.se.
Jag har valt årsfaktura, men vill byta till månadsvis. Går det?
Jag det går att byta betalsätt från årsfaktura till månadsvis betalning via autogiro. Hör av dig till Folktandvårdens kundsupport på 026 - 15 78 56 eller e-post kundsupport@regiongavleborg.se, så hjälper de dig med detta.
Egenvård
Vad förbinder jag mig till med Frisktandvård?
Frisktandvård är ett avtal mellan dig och oss på Folktandvården. Vi tar hand om dina tänder – du följer ditt personliga munhälsoprogram och sköter om sina tänder på bästa sätt. I samband med att du tecknar avtalet får du programmet.
Kan min munhälsa påverka vilket pris jag får betala för min Frisktandvård?
Det finns flera saker som kan påverka vilket pris du får betala för din Frisktandvård.
- Dina kostvanor
- Hur du sköter dina tänder
- Om du röker eller snusar
- Piercing i munnen
- Om dina tänder utsätts för extra påfrestningar, till exempel om du gnisslar tänder.
- Din sjukdomshistorik och tidigare behandlingar. Bland annat tidigare karies, fyllningar, rotfyllningar, kronor, broar, tandköttsinflammation, tandlossning och frätskador.
Allt detta bedömer tandläkare eller tandhygienist vid den första undersökningen av din munhälsa.
Hur ska jag ta hand om min munhälsa?
I samband med att du tecknade frisktandvårdsavtal fick du en personlig munhälsoplan. Det är viktigt att du följer detta. Planen är din del av avtalet för att behålla din mun frisk eller att förbättra din munhälsa.
Kan jag sänka mitt pris för Frisktandvård?
Ja, du kan sänka priset för din Frisktandvård genom att sköta din munhälsa och följa ditt personliga munhälsoprogram enligt avtalet. Då kan du både hamna i en lägra avgiftsklass, minska kostnaden och risken för allvarliga tandproblem och kostsamma behandlingar senare i livet
Praktiska frågor
Hur ofta blir jag kallad till en undersökning?
Hur ofta du blir kallad till undersökning beror på din munhälsa och dina behov. När du tecknade Frisktandvård gjorde vi en bedömning hur ofta vi behöver för dig kalla dig till undersökning. Det är viktigt att du kommer på dina undersökningstillfällen. Lämnar du återbud eller uteblir utan att boka en ny tid kan vi tyvärr inte ta ansvar för din tandhälsa inom ramen för avtalet.
Ingår akuttandvård i Frisktandvård?
Akuttandvård ingår i frisktandvårdsavtalet på alla Folktandvårdens kliniker. Kontakta alltid kliniken du har ditt avtal hos för information och hänvisning.
Om du har akut behov av tandvård och inte kan vänta på en tid hos din vanliga klinik, kan du söka vård vid valfri Folktandvårdsklinik i Sverige eller hos annan vårdgivare som Folktandvården hänvisar till.
Vid akutbesök hos annan vårdgivare, kan den fakturera din Folktandvårdsklinik. Alternativt kan du som patient få betala avgiften och i efterhand, mot uppvisat kvitto, ersättas för dina utlägg.
Behandling utanför Sverige ingår inte i avtalet.
Vad gör jag om jag får akuta besvär och vistas på annan ort i Sverige?
Kontakta närmaste Folktandvårdsklinik och boka en tid för dina akuta besvär. Berätta att du har frisktandvårdsavtal i Gävleborg. Du betalar du din behandling själv på den kliniken du tillfälligt besöker. När du kommit hem igen lämnar du kvittot till din hemmaklinik som du tecknat frisktandvårdsavtal med. Du får då din akuta tandvårdsbehandling ersatt.
Jag arbetar utomlands. Kan jag ha Frisktandvård?
Det går bra, men när du arbetar utomlands är du inte inskriven i svensk Försäkringskassa. Det innebär att du själv får stå för det allmänna tandvårdsbidraget. Tänk på att det bara är tandvård som utförs i Sverige som ingår i avtalet. Läs mer om tandvårdsstödet.
Kan jag teckna Frisktandvård om jag bor i Sverige, men inte är svensk medborgare?
Ja, du kan teckna Frisktandvård om du bor i Sverige, men inte är svensk medborgare. Tänk på att kostnaden blir högre, om du inte är inskriven i Försäkringskassan. Addera på motsvarande summa som vi skulle ha fått i tandvårdsbidrag på avgiften, se tabellen med avgiftklasserna för Frisktandvård.
Friska tänder hela livet
Frisktandvård kan du prenumerera på från att du fyller 25 år och resten av livet.
Tandvård för alla
Är du tandvårdsrädd eller osäker på hur du ska sköta dina tänder? Här hittar du råd och tips som hjälper dig att få en bättre munhälsa.
Stöd och bidrag för tandvård
Tandvårdsstödet är ett ekonomiskt bidrag som gör det billigare att gå till tandläkaren.
Trygg med Frisktandvård
När du har Frisktandvård ingår allt från undersökningar och lagningar till specialisttandvård och kirurgi.