Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Fluorid

Starkare tänder

Fluorid har en erkänt god effekt på våra tänder. Den bidrar till att stärka emaljytan och kan reparera ytliga kariesangrepp. Läs mer om fluorid och barn>>

Karies börjar med plack

Kariesangrepp, eller hål i tänderna, börjar med att en beläggning fastnar på tänderna. Beläggningen kallas plack och består bland annat av syrabildande bakterier. Karies uppstår när kalksalterna i tändernas emalj löses upp av syrorna som bildas i placken.

Varför behövs fluorid?

Fluorid stärker emaljytan och minskar syrabildningen i placken på tandytan. För att det ska ske krävs tillförsel av fluorid. På detta sätt ökar du tandens motståndskraft mot karies. Det enklaste sättet är att dagligen använda fluortandkräm. Löper du stor risk att få karies kan du dessutom behöva fluorsköljning eller sugtabletter med fluor i. Det viktiga är att fluoridbehandlingarna sker tätt och regelbundet.

Vilka ska använda fluorid?

Du som ofta får karies kan få ett bra skydd genom att använda fluorid. Ett påbörjat kariesangrepp kan då avstanna och läka ut.Det finns fler tillfällen när det är viktigt att tillföra ytterligare fluor utöver det som finns i fluoridtandkräm, t ex i form av fluoridtabletter, fluoridsköljning eller fluoridtuggummi:

  1. Om du använder mediciner som ger minskad salivutsöndring som bieffekt.
  2. Om du har känsliga tandhalsar.
  3. Om du har stora lagningar, brokonstruktioner eller bär delprotes.
  4. Om du har tandställning.

Har du frågor? Tala med din tandläkare om vilken fluoridbehandling som passar dig bäst.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.