Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Lekfull tandborstning med Rocka munnen


Är du trött på att tjata på ditt om barn att borsta tänderna? Rocka munnen är appen som gör tandborstningen enklare och roligare för både barn och vårdnadshavare.

Vi på Folktandvården vet att många vill ha hjälp med tandborstningen. Det kan vara svårt att få tandborstningen att fungera utan bråk och konflikter. Därför har Folktandvården i Sverige tagit fram Rocka munnen som hjälp. En gratis spel-app som förenklar vardagen och tandborstningen för alla vårdnadshavare.

Två gånger om dagen i två minuter

Enligt svenskt tandvårdsregister ökar andelen hål i tänderna (karies) hos små barn. Den bästa metoden för att motverka karies är att borsta tänderna med fluoridtandkräm i två minuter, två gånger om dagen. En vuxen behöver hjälpa till att borsta barnets tänder upp till hen är 10-12 år. Barn har inte utvecklat sin finmotorik eller sitt tålamod för att borsta tillräckligt länge och noga för att få bort plack och karies. Rocka munnen är ett hjälpmedel för att leka fram en god vana med tandborstning och säkra barnens tandhälsa.

Spel, show och tandborstning

Spelet i Rocka munnen går ut på att samla ihop poäng genom att med en tandborste samla kulor av fluorid. Poängen kan användas för att byta till sig kläder och accessoarer att smycka figurerna i Rocka munnen-bandet. Sen är det dags för show och tandborstning! Nu spelar orkestern upp tandborstlåten som är två minuter lång tandborstnings-timer i samma app. Om barnet får hjälp av en vuxen att borsta tänderna blir det extra poäng.

Det visste du inte om Rocka munnen!

  • Appen har tagits fram av Folktandvården Sverige, som är samlingsorganisation för landets alla folktandvårder.
  • Sedan lanseringen i maj 2018 och har appen snart laddats ned 500 000 gånger.
  • Den är helt gratis och finns att ladda ner där appar finns.
  • På rockamunnen.se finns mer information om appen.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.