Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Olika behandlingar


Generellt kan man skilja mellan tandställningar som kan tas ut, så kallade avtagbara tandställningar, och de som sitter fastklistrade på dina tänder. 

Avtagbar tandställning

En avtagbar tandställning kan vara av hård plast som man biter i eller en avtagbar metallbåge som man använder tillsammans med huvudhätta eller nackdrag. Dessa tandställningar behöver man använda minst 14 timmar om dagen vilket betyder att man ska ha tandställningen när man är hemma, framför allt när man sover. Därför kallas den även för natt-tandställning.

Fast tandställning

En fast tandställning är det som brukar kallas för räls. Den består av små metallplattor som fästs på dina tänder. Rälsen kan kombineras med ett antal olika verktyg som gör att varje tandställning är individuellt anpassad.

Vad händer i munnen?

Trycket från tandställningen gör att tänderna flyttar sig. Det beror på att när den trycker på tanden så upplöses käkbenet på den ena sida medan det byggs på på andra sidan av tandroten. Denna kombination av benupplösning och benpåbyggnad gör att tänderna kan flyttas genom käkbenet.

Gör det ont?

Oavsett vad man nu har för sorts tandställning är det bra om man vet om att den första veckan kan bli lite jobbig. Man blir öm i munnen, tänderna kan kännas lösa, det kan skava lite i kinderna och läpparna och framför allt så känns det jätteovant i början. Som tur går det över efter bara några dagar och vi kommer att tipsa dig hur du kan minska besvären under tiden.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.