Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Tandgnissling

Att gnissla tänder – vanligare än du tror

Händer det att du vaknar på morgonen med huvudvärk? Då är det mycket möjligt att du är en av alla dem som gnisslar eller pressar tänder i sömnen. Ett annat tecken på tandgnissling – eller bruxism som det heter på fackspråk – är att du känner dig öm och spänd i käkmusklerna när du vaknar.

Det låter otroligt, men när du biter ihop dina tänder kan det uppstå ett tryck på cirka 50 kilo eller mer! Anledningen till att man inte vaknar av att det gör ont eller spänner i käkarna när man gnisslar i sömnen, känner vi ännu inte till.

Men alla som gnisslar tänder i sömnen vaknar inte med huvudvärk eller ömma käkar. Det kan ha pågått under flera år utan att du märkt det. Din tandläkare kan däremot oftast se att du gnisslar eller pressar tänder genom att tandytorna blivit slitna.

Varför gnisslar man tänder?

En orsak till att man gnisslar tänder kan vara att man är stressad. En annan anledning kan vara att man helt enkelt biter fel. Men även en person med idealbett, där alla tänder har perfekt kontakt med varandra, kan gnissla och bita ihop. Även om ditt bett inte är helt perfekt, så behöver det förstås inte innebära att du gnisslar tänder. Bruxism (tandgnissling) klassas som sömnstörning.

Vad kan man göra?

Ibland kan det räcka med att få reda på anledningen till varför man vaknar med värk för att sluta gnissla eller pressa tänder. Värken har ju tidigare varit ett orosmoment, som i sig kan ha ökat din benägenhet att gnissla. Om tandgnisslingen beror på stress är naturligtvis den bästa medicinen att ta det lite lugnare i livet och försöka sluta stressa.

Ett annat sätt kan vara att börja använda en bettskena i plast, som sätts in på kvällen när du går och lägger dig. Skenan hindrar dig inte från att gnissla, men avlastar käkleder och muskler och gör att värken minskar. Dessutom skyddar den dina tänder från slitage.

Prata med din tandläkare som kan undersöka om dina besvär beror på tandgnissling och ge dig lämplig behandling. I komplicerade fall finns möjlighet att få komma till en bettfysiolog, som är specialist på bettstörningar och sjukdomar i tuggmuskler och käkleder.

 

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.