Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Du och Folktandvården

0–2 år

Vi räknar barnets tänder och kontrollerar att allt ser bra ut. Vi berättar och ger dig tips på bra matvanor och hur man kan undvika att få hål i tänderna. Om det är aktuellt för just ditt barn informerar vi om vad du kan tänka på när det gäller napp- och tumsugning.

3–4 år

När ditt barn är omkring 3 år brukar alla 20 mjölktänder vara framme.
Vi kontrollerar och räknar tänder samt berättar mer om bra matvanor och om hur du på bästa sätt ska sköta just ditt barns tänder.

5–6 år

Nu börjar barnet tappa sina mjölktänder och den första permanenta tanden, den s.k. 6-årstanden, börjar synas. 6-årstanden har ofta djupa gropar, något som ställer ökade krav på munhygien.

7–10 år

Här gör vi en bedömning om ditt barn har behov av tandregleringsbehandling. Ibland kan en röntgenundersökning av över- eller underkäke behöva göras för att vi ska kunna se anlagen för de kommande permanenta tänderna. Eventuellt kan det saknas något eller några tandanlag (s.k. aplasi). Vi diskuterar då en lämplig lösning för det.

11–18 år

Utifrån de individuella behov som finns anpassar vi besöken hos oss, liksom informationen om munhygien, matvanor och tobaksvanor.

19 år

Det här blir det sista avgiftsfria besöket inom tandvården. Vi gör en översyn av tänder och mun, kontrollerar visdoms-tänder och åtgärdar det som behövs. Vi hjälper dig med råd och förbättringar för att du ska kunna behålla dina tänder friska hela livet. Tillsammans planerar vi för den fortsatta tandvården som vuxen. Hos Folktandvården har du dessutom möjlighet att teckna ett Frisktandvårdsavtal för tre år i taget. 

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.